Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaná letní duhová tunika Bora Bora s košíčky

21. 6. 2024

Krásný den všem! Máme tu krásné slunečné a opravdu horké letní dny. Čas dovolených a prázdnin u vody nebo u moře. Myslím, že je také právě čas si uháčkovat topík nebo tuniku s bikiny košíčky a vzdušným krajkovým vzorem. Zvolila jsem na tuniku snadný véčkový vzorek a opravdu jednoduchý střih a konstrukci. 

Vyzkoušejte si tuto tuniku háčkovanou vzorem z véček, dlouhých sloupků a řetízkových ok.
Tunika je háčkovaná z několika dílů - 2 košíčky, sháčkované s dolní části, tělo tuniky jako obdélník navazující na spojené košíčky a na závěr lem s vějířky kolem celé tuniky. 

img_6508.jpeg

Tuniku si můžete uháčkovat delší nebo kratší - já jsem zvolila délku přes boky, ale klidně bych udělala i delší. Zapínání vzadu jsem zvolila na knoflíky, můžete také zavazovat na šněrovačku nebo díly sešít k sobě. Ramínka mohou být na zavazování kolem krku nebo zapnutá na knoflíčky na zadní díly.

Háčkovala jsem pro mě novou přízí Bora Bora, kterou jsem zakoupila v jednom obchůdku v Terstu a musím říct, že jsem s ní moc a moc spokojená! Bora Bora je velice příjemná, hebká příze, kombinace bavlny a bambusu a na v zářivých přímo letních barvách. Na letní tuniku ideální! Příště musím koupit více klubíček :) 

Háčkování krajkového vzorečku na tunice si snadno zapamatujete, opakují se zde jen 2 řady, žádné složité počítání, jde to samo a rychle a budete se těšit, že tunika krásně přibývá. 

img_6614.jpeg

Tato tunika je ideální na léto, na dovolenou, na prázdniny, k vodě. A skvělé je, že si ji snadno přizpůsobíte jakékoliv velikosti, vašemu vkusu a stylu. I začátečník to může zkusit! Nezní to báječně? Pojďme se do háčkování společně pustit.

HÁČKOVANÁ LETNÍ DUHOVÁ TUNIKA BORA BORA S KOŠÍČKY 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

PRVNÍ DÍL

DRUHÝ DÍL

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

bora-bora-tunic--bikini-cups_pin-cz.jpg

 

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

HÁČKOVANÁ LETNÍ DUHOVÁ TUNIKA BORA BORA S KOŠÍČKY 

Tuto tuniku si zvládnou uháčkovat i začátečníci, háčkujeme jednoduchý véčkový vzor z dlouhých sloupků a řetízkových ok, který se po 2 řadách opakuje a vytváří krásný vzdušný vzor. 

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_6498.jpeg

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K HÁČKOVANÉ LETNÍ DUHOVÉ TUNICE BORA BORA S KOŠÍČKY

Návod je na velikost dámskou velikost M, není problém si upravit na vlastní velikost, přidáním sloupků v řadě a přidáním řad při háčkování košíčků. 

Uháčkovat tuto tuniku je zábavné a háčkování jde rychle od ruky, vzor na košíčkách se opakuje. A co týká těla tuniky -  zapamatujete si pouze 2 řady a je to! Tunika je háčkovaná ze 3 dílů: 2 stejné košíčky a tělo tuniky od shora dolů. Celá tunika je obháčkovaná vějířkovým mušličkovým vzorem. Pokud chcete upravit velikost, je to velice snadné, jen změníte délku základního řetízku na košíčky a na tunice počet řad.

 

HÁČKOVANÁ LETNÍ DUHOVÁ TUNIKA BORA BORA S KOŠÍČKY 
MATERIÁL

Co budeme k uháčkování této tuniky potřebovat?

Tunika je háčkovaná přízí: BORA BORA

Bora Bora: 100g / 280m, 70% egyptská bavlna + 30% bambus

https://www.lanemondial.it/en/new/1727-bora-bora.html
Spotřeba: 2 klubíčka 

img_6412.jpeg
Háček 3.00 mm, 5.00 mm
Nůžky
Označovače
Jehlu 

Případně knoflíky na zapínání

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_6636.jpeg

 

POZNÁMKY K NÁVODU K HÁČKOVANÉ LETNÍ DUHOVÉ TUNICE BORA BORA S KOŠÍČKY 

1) Návod níže je na dámskou M velikost, košíčky podprsenky C/D, snadno je přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu sloupků a počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

2) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod pod prsami, délku od spodní části prsou k bradavce pro háčkování košíčků. Dále si změřte míru - obvod pod prsami a délku od spodní části pod prsami k bokům pro šířku a délku tuniky. 

3) 1řo na začátku řady NEpočítám jako náhradu za sloupek

4) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek

5) BIKINY KOŠÍČKY mají jednoduchou konstrukci: 2 stejné košíčky spojené olemem. Oba košíčky jsou sháčkované a obháčkované. Olem je háčkovaný kolem dokola celé tuniky. Ke spojeným košíčkům je doháčkovaná spodní část tuniky.

6) Instrukce mezi dvěmi hvězdičkami znamenají, že se vzor opakuje
 
7) Velikost:
košíčky: 21 cm / 8.2 inc na výšku a na šířku 
délka ramínka: 40 cm / 15.6 inch
šířka ramínka: 4 cm / 1.5 inch
délka těla tunika: 42 cm / 16.2 inch 
šířka v horní části: 44 cm / 17.2 inch
šířka v dolní části: 55 cm / 21.5 inch
Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
 
img_6504.jpeg


HÁČKOVANÁ LETNÍ DUHOVÁ TUNIKA BORA BORA S KOŠÍČKY 

PSANÝ NÁVOD

Háček 3.00 mm

KOŠÍČKY
Základní řetízek: 24 řo
Háčkujeme po řadách tam a zpět. 
Po uháčkování řady práci otáčíme, háčkujeme 3řo na začátku řady.


R1: 1ds do 5. řo od háčku, 1ds do násl 18 sl, (2ds + 1řo + 2ds) do posledního sl. Práci otočíme a pokračujeme v háčkování kolem opačné strany řetízku: 1 ds do násl 20 sl až do konce řady. Máme uháčkováno celkem 44 ds a 1řo: 22 + 1řo + 22. Otoč.  

R2: 3řo (ds), 1ds do každého sl až k 1řo uprostřed, (2ds + 1řo + 2ds) do středového řo, 1ds do každého sl až do konce řady. Otoč.
Celkem máme 24 + 1řo + 24.  

R3 - R11: opakuj řadu R2
Nebo do doby, až budete spokojené se šířkou a výškou košíčku, přízi ustřihněte.

Postup zopakujeme a uháčkujeme 2 stejné košíčky.

img_6631.jpeg

RAMÍNKA
stejný háček 3 mm
Navážeme novou přízi. 
Háčkujeme po řadách tam a zpět. 
Po uháčkování řady práci otáčíme, háčkujeme 3řo na otočení a jako náhradu za ds. 

Uháčkujeme 2 stejně velká ramínka.
Začneme háčkovat na vrcholku košíčku v dlouhém sloupku vedle 1řo uprostřed košíčku. Uháčkujeme 3řo, 2ds do 1řo, 1ds do ds vedle řo. Celkem 4ds. Práci otočíme.
Opakujeme: 3řo (ds), 1ds do násl 3sl (4ds), otoč
Až budete spokojené s délkou ramínka, tak p
řízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_6621.jpeg

 

SPOJENÍ KOŠÍČKŮ 
stejný háček 3 mm
Začneme háčkovat novou přízí

Uháčkujeme 45 řo, dále háčkujeme podél spodní strany košíčku takto: 1ks do rohu, 2ks do každého koncového sl až do konce řady a 1ks do rohu (celkem 44 ks).

Mezi košíčky můžete uháčkovat potřebný počet řetízkových ok, tak jak budete chtít mít košíčky od sebe.
Pro tento návod jsem nepřidávala žádná řo.

Háčkujeme podél druhého košíčku: 1ks do rohu, 2ks do každého koncového sl až do konce řady a 1ks do rohu (celkem 44 ks).

Dále pokračujeme v háčkování 45 řo. (45 + 44 + 44 + 45 = 178 sloupků)
Práci otočíme. 
Pustíme se do háčkování těla tuniky. 

img_6634.jpeg

TĚLO TUNIKY
R1: 3řo (ds), 1ds do každého sloupku a řetízkového oka, otoč (178 ds)

R2: 3řo (ds), opakujeme do středu řady: 1řo, přes 1ds, 1ds do následujícího sl. Ve středu řadu háčkuji: 1ds do ds, 1řo, 1ds do násl sl (nepřeskakujeme ds, protože v předchozí řadě je sudý počet ds a my potřebujeme lichý počet a končit 1ds do posl ds), otoč

R3: 3řo (1ds), *1ds do řo, 1ds do ds* opakujeme od * do * až do konce řady, otoč, (179 ds)

R4: 3řo (1ds), 1ds do násl ds, *1řo, přes 1ds, 1ds do násl sl* opakujeme od * do * k posledními sl, 1ds do posl sl. Celkem 88 řetízkových mezer.
Pro následující vzor potřebujeme počet řetízkových mezer dělitelný 3.
Pokud vám vychází méně mezer, rozšiřte počet mezer stejně jako v řadě R2: 
1ds do ds, 1řo, 1ds do násl sl.
Rozšiřovala jsem celkem 2x v průběhu háčkování řady, abych měla 90 řetízkových mezer. 

img_6410.jpeg

VÉČKOVÝ VZOR 
véčko = ds + 3řo + ds
R1: 3řo (1ds), 1ds do násl sl, 1řo 
*přes 1řm, (1ds, 3řo, 1ds) do násl řm, 1řo, přes 1řm* opakujeme až do konce řady, na konci řady háčkujeme 1ds do posl 2sl. Otoč. (30 véček)

R2: 1řo, 1ks do násl 2 sl *2řo, (1ds, 3řo, 1ds) do násl 3řo řm = véčko do véčka, 2řo, 1ks do 1řo řm mezi véčky z předchozí řady* opakujeme až do konce řady, na konci řady háčkujeme 1ks do posl 2sl. Otoč. (30 véček)

R3: 3řo (1ds), 1ds do násl sl, 1řo *(1ds, 3řo, 1ds) do násl 3řo řm = véčko do véčka, 1řo* opakujeme až do konce řady, na konci řady háčkujeme 1ds do posl 2sl. Otoč. (30 véček)

Opakuj řady R2 a R3 až do doby kdy budete spokojené s délkou tuniky.

Háčkovala jsem celkem 25 řad. Posledních 9 řad jsem háčkovala háčkem 5.00 mm, abych tuniku rozšířila přes boky.

POSLEDNÍ ŘADA = SPODNÍ OLEM TUNIKY
R2: 1řo, 1ks do násl 2 sl *2řo, (3ds, 1řo, 3ds) do násl 3řo řm = vějířek do véčka, 2řo, 1ks do 1řo řm mezi véčky z předchozí řady* opakujeme až do konce řady, na konci řady háčkujeme 1ks do posl 2sl. Otoč. (30 vějířků)

img_6619.jpeg

OLEM KOLEM BOČNÍCH PANEKŮ, KOLEM KOŠÍČKŮ A RAMÍNEK
Stejný háček 3 mm
Začneme háčkovat novou přízí v dolním rohu bočního panelu. Končíme obháčkování v dolním rohu bočního panelu na opačné straně.
Háčkujeme na rubové straně tuniky, háčkujeme řetízkové obloučky ze 3 řetízkových ok mezi krátkými sloupky.
Po uháčkování první řady olemu práci otočíme a háčkujeme vějířkový vzor na lícové straně. 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: počet obloučků musí být podél každé strany lichý!
Šířka obloučků je cca 3 sloupky, cca 1 cm. Háčkujte obloučky rovnoměrně, stejně široké.

R1: 1řo, 1ks do dolního rohového sloupku, háčkujeme směrem nahoru: *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do *, až k rohu bočního panelu (počet obloučků je lichý, u mojí tuniky vyšel na 25 obloučků),

práci pootočíme a háčkujeme zprava doleva podél bočního panelu *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do *, až k rohu mezi bočním panelem a košíčkem (počet obloučků je lichý, u mojí tuniky vyšel na 15 obloučků), 

pokračujeme v háčkování směrem nahoru podél košíčku a ramínka stejným způsobem *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do * až ke konci ramínka. Počet obloučků musí být opět lichý.

Na vrcholek ramínka háčkujeme jeden oblouček = 3řo.  

Pokračujeme v háčkování směrem dolů podél ramínka a podél košíčku *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do * až ke středu mezi košíčky.

pokračujeme v háčkování směrem nahoru podél košíčku a ramínka stejným způsobem *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do * až ke konci ramínka (47 obloučků). Počet obloučků musí být opět lichý.

Na vrcholek ramínka háčkujeme jeden oblouček = 3řo.  

Pokračujeme v háčkování směrem dolů podél ramínka a podél košíčku *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do * až k bočnímu panelu na opačné straně. Počet obloučků musí být lichý a stejný jako počet na opačné straně.

Pokračujeme v háčkování podél bočního panelu *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do * až k hornímu rohu bočního panelu. Počet obloučků musí být lichý a stejný jako počet na opačné straně.

Práci pootočíme a háčkujeme směrem dolů k dolnímu rohu bočního panelu *3řo, přes 2sl (nebo cca 1 cm), 1ks do nasl sl* opakuj od * do *, až k rohu. Počet obloučků musí být lichý a stejný jako počet na opačné straně. Práci otočíme.

img_6624.jpeg

 

R2: háčkujeme na lícové straně
1po do nasl 2 sl, 1řo (přesun do středu obloučku), 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až k rohu bočního panelu. 

Pokračujeme v háčkování: 1ks do 1. řm, *
5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až ke košíčku.

Pokračujeme v háčkování směrem nahoru: 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až ke konci ramínka.

Do horního obloučku háčkujeme 5ds.

Pokračujeme v háčkování směrem dolů: 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až ke středu mezi košíčky. 

Pokračujeme v háčkování směrem nahoru: 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až ke konci ramínka.

Do horního obloučku háčkujeme 5ds.

Pokračujeme v háčkování směrem dolů: 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až k bočnímu panelu.  

Pokračujeme v háčkování podél panelu: 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až k rohu bočního panelu.   

Pokračujeme v háčkování podél panelu směrem dolů: 1ks do 1. řm, *5ds do nasl sl řm, 1ks do nasl řm* opakuj od * do * až k dolnímu rohu bočního panelu.   

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_6616.jpeg

 

ŠŇŮRKA / TKANIČKA NA ZAVAZOVÁNÍ
Uháčkujeme řetízek ze 3 nití, aby byl silnější.
Je možno si zvolit i jiný způsob háčkování šňůrky. 
Další možnosti naleznete třeba v tomto videonávodu: 


 

Uháčkujte potřebnou délku podle obvodu pod prsama.
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

Protáhneme šňůrku skrz řetízkové mezery v horní části tuniky - řadou R2 těla tuniky.

 

ZAPÍNÁNÍ NA KNOFLÍKY

Na rubovou stranu našijeme knoflíky. Knoflíky jsou našité na místo kde chcete připnout ramínka na boční panel. Přišívala jsem na 3. řadu od shora (řada dlouhých sloupků).

Našila jsem knoflíky i na rubovou stranu bočního panelu, aby se tunika dala na zádech zapnout. 
Je možno i uháčkovat šňůrku a zavázat na šněrovačku.

img_6627.jpeg

Právě jsem uháčkovali báječnou letní plážovou krásně vybarvenou tuniku z příze Bora Bora se vzdušným véčkovým vzorem.

HURÁ! NÁDHERNÁ HÁČKOVANÁ LETNÍ TUNIKA S KOŠÍČKY JE DOKONČENÁ! 
UŽIJTE SI TUTO TUNIKU V LETNÍCH DNECH, NA PRÁZDNINÁCH A NA DOVOLENÉ! 

 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

Přemýšlíte už jaké šaty na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

 

Také rády háčkujete tuniky? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥