Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný svetřík Orion s mesh vzorem a pikotkami

16. 8. 2024

Krásný den všem! 

Kdo z vás rád háčkuje jednoduché vzdušné svetříky nebo tuniky? Já je ráda háčkuji, protože jdou dobře od ruky a nosím je často na tílko nebo tričko a klidně celoročně. 

Pustila jsem se do háčkovaného svetříku, který je zajímavě vybarvený, veselý, příjemný na nošení a s jednoduchých mesh vzorkem doplněným pikotkami. Tento vzor není nijak těžké si zapamatovat.

img_7292.jpeg

Tento svetřík se vzdušným vzorečkem se dá perfektně přizpůsobit na jakoukoliv velikost a styl.

Svetřík je spíše oversized. Svetřík je snadné zvětšit nebo zmenšit, takže budete moci lehce uháčkovat svetřík pro každého, kdo bude takový vzdušný barevný kousek do šatníku potřebovat.

Pokud hledáte návod na snadný háčkovaný letní svetřík nebo topík se snadnou konstrukcí a jednoduchým vzorem pro začátečníky, tak jste teď na správném místě.

Tento háčkovaný barevný svetřík je uháčkovaný z příjemné jemné příze Orion, kterou jsem si zamilovala hned od prvního pohledu a doteku.

img_9346.jpeg

Háčkované topíky jsou na mém celoročním seznamu háčkovaných věcí - a tohle je to takový rychlý jednoduchý kousek, který vám oživí šatník.

Doufám, že se vám bude háčkování a nošení tohoto barevného topíku líbit a užijete si jej nejen po celou letní dovolenkovou a prázdninovou sezónu, ale klidně celý rok.

img_7302.jpeg

Svetřík navržen a konstruován jako jednoduchý formát složený ze dvou stejných dílů - předního a zadního dílu, rukávy jsou přiháčkované rovnou spolu ke svetříku.

V návodu níže uvádím M velikost, ale tu si snadno změníte a upravíte - prodloužíte, rozšíříte nebo zkrátíte či zúžíte. V návodu není žádné speciální tvarování, tak je naprosto ideální i pro začátečníky.


HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

1.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI - INSTRUKCE K NÁVODU

Tento svetřík si zvládnou uháčkovat i začátečníci, háčkujeme jednoduchý vzor z  krátkých sloupků a řetízkových ok, který se střídá po 2 řadách a vytváří krásný vzdušný vzor doplněný pikotkami. 

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_7315.jpeg

 

HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI - INSTRUKCE K NÁVODU
INSTRUKCE A DOPORUČENÍ 

Návod je na velikost dámskou velikost, je ze 2 a kousek klubíčka. Není problém si upravit na vlastní velikost, přidáním řad. 

Uháčkovat tento svetřík je velice snadné a budete příjemně překvapené, že i velice rychlé - háčkování vzorečku z řetízkových ok pěkně přibývá a práce jde dobře od ruky. Můžete si pohrát s různými styly, střihy, velikostí, délkou i šířkou a věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě!

HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI
MATERIÁL

Výběr příze byl snadný - měla jsem připravenou krásnou zajímavě vybarvenou příjemnou a jemnou přízi od VLNIKY: ORION.

Orion: https://www.vlnika.cz/z18421-prize-orion

1 klubíčko: 50 g / 200 m / 100 % mikroakryl

Velmi jemná, ale pevná příze z mikroakrylu v krásných barevných kombinacích. Svou strukturou je vhodná na pletení i háčkování, nerozdělují se vlákna. Vhodná pro pletení lehkých svetříků, topů apod. Moc pěkné budou i ponožky a jiné doplňky.

img_9309.jpeg

Doporučený háček: 4.00 mm

Na dámskou velikost M nebo velikost pro náctileté 150 cm ve stylu spíše oversized budete potřebovat klubíčka této báječné samovzorovací barevné příze.

Příze je velmi příjemná na dotek a skvěle se s ní pracuje.

Příze je k dispozici v různých veselých barvách v několika verzích.

Velikost: dámská, M - snadno si ji upravíte na větší či menší velikost

Spotřeba:  klubíčko
Háček 4.00 - 4.50 mm
Nůžky
Označovače
Jehlu 


Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_7299.jpeg

HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI
POZNÁMKY K NÁVODU 

1) Než se pustíte do háčkování, doporučuji si určit šířku a délku, tento svetřík je háčkovaný na dámskou M velikost ve stylu lehce oversized. Pokud chcete mít svetřík kratší nebo delší, nastavíte si takto délku předního a zadního dílu.

2) Velikost – dámská M. Tuto velikost si upravíte snadno na větší či menší velikost počtem sloupků v řadě a také počtem řad. Nezapomeňte, že pro větší velikost, budete potřebovat více příze.

3) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek, 1řo NEslouží jako náhrada za krátký sloupek.

4) Svetřík má tyto části:

A) přední díl - spodní část

B) širší ramínka 

C) zadní díl - spodní část

D) širší ramínka 

E) rukávy

Háčkujeme tedy jednoduché obdélníky.

img_9340.jpeg

5) Velikost a rozměry:

přední díl a zadní díl jsou stejné:

délka: 50 cm
šířka: 41 cm

rameno na šířku: 12 cm
rameno na výšku: 18 cm 

rukáv
délka: 11 cm
šířka: 18 cm

výstřih: 48 cm
výstřih zadní díl: 43 cm

Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.

Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

6) Svetr je háčkovaný od spodu nahoru a sháčkovaný v horní části. Strany jsou sešité. Potom jsou přiháčkované rukávy.

img_7289.jpeg

 
HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI 

PSANÝ NÁVOD / DÁMSKÁ VELIKOST M

Háčkujeme po řadách tam a zpět.

Háček 4.0 mm

Stejný háček, stejná příze na celý svetřík.

3řo na začátku řady slouží jako náhrada za ds.

Vezmeme háček 4.0 mm a uháčkujeme uzel.

PŘEDNÍ DÍL

Háčkujeme základní řetízek. Délka řetízku je šířka předního dílu.

Řetízek má počet řo dělitelný 4 + 1 řo.

Na velikost S/M jsem háčkovala 68 + 1 řo = 69 řo

R1: 1řo na otočení, 1ks do 2. řo od háčku, 1ks do každého řo až do konce řady, doporučuji háčkovat za třetí nit řetízku. Otoč. ( ks)

Pikotka = 3řo, po do 1. uháčkovaného řo

R2: 1řo, 1ks do 1.sl, 5řo, přes 3ks, *1ks do násl sl, pikotka, 5řo, přes 3ks*, *opakuj od * do * až do konce řady, na konci 1ks do posl sl. Otoč

R3: 3řo (ds), 2řo, 1ks do 1. řm, 5řo, 1ks do násl řm, *5řo, 1ks do násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2řo a 1ds do posl sl. Otoč

R4: 1řo, 1ks do 1.sl, 5řo, (1ks+pikotka+1ks) do násl řm, *5řo, (1ks+pikotka+1ks) do násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ks do posl sl. Otoč

R5: 3řo (ds), 2řo, 1ks do 1. řm, 5řo, 1ks do násl řm, *5řo, 1ks do násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2řo a 1ds do posl sl. Otoč

Opakuj řady R4 a R5 až do doby, kdy jste spokojené s délkou.
Uháčkovala jsem 32 řad vzoru, končím řadou s obloučky.

img_9310.jpeg

RAMÍNKA

Začneme háčkovat ramínka. Pokračujeme v háčkování řadou s pikotkami.
Háčkovala jsem celkem 3 opakování pikotek:

R1: 1řo, 1ks do 1.sl, 5řo, (1ks+pikotka+1ks) do násl řm, *5řo, (1ks+pikotka+1ks) do násl řm* opakuj od * do * ještě 2x, na konci háčkujeme 1ks do posl sl. Otoč

R2: 3řo (ds), 2řo, 1ks do 1. řm, 5řo, 1ks do násl řm, *5řo, 1ks do násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2řo a 1ds do posl sl. Otoč

Opakuj řadu R1 a R2 až do doby, kdy jste spokojené s délkou ramínka.

Háčkovala jsem celkem 3 řady s pikotkami. Končím řadou s obloučky. Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

Háčkujeme ramínko na opačné straně předního dílu.
Navážeme přízi na opačné straně, od 4 obloučku od konce řady a postup zopakujeme.

img_7298.jpeg

ZADNÍ DÍL
Háčkujeme stejným způsobem. Jen jsem uháčkovala o 2 řady více na zadním díle a jen 2 řady pikotek na ramínkách, aby výstřih nebyl tak hluboký. 

Poslední řadu obloučků na zadním díle (zd) rovnou příháčkujeme s poslední řadou obloučků na předním díle (pd). 
Háčkujeme takto: 3řo, po do ds na předním díle, 3řo, 1ks do 1.obloučku na zd, 2řo, 1po do 3.řo násl obloučku na pd, 2řo,
1ks do násl obloučku na zd, *2řo, 1po do 3.řo násl obloučku na pd, 2řo, 1ks do násl obloučku na zd* zopakujeme 3x, končíme háčkováním 3řo, 1ds a po do 3řo od začátku řady na zd. 

Stejným způsobem sháčkujeme ramínka na opačné straně.

Obháčkování výstřihu pikotkami
Pokračujeme v háčkování a uháčkujeme řadu s pikotkami. Dlouhé sloupky na ramínkách ve výstřihu považujeme za obloučky, do kterých háčkujeme pikotky.

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

Sešijeme strany předního a zadního dílu, šev na vnitřní rubové straně. Sešila jsem 10 řad, 9 jsem ponechala nesešitých. 

img_7313.jpeg

RUKÁVY

Háčkujeme v uzavřených řadách. Háčkujeme na lícové straně.

Navážeme přízi v podpaží, rovnou na začátku sháčkujeme ds na pd a zd k sobě a to tak, že vedeme háček do mezery na obou dílech a uháčkujeme krátký sloupek:

R1: 1řo, 1ks, 5řo, 1ks do mezery násl ds, *5řo, 1ks do mezery násl ds* opakuj od * do * až do konce řady, poslední oblouček háčkujeme takto: 2řo a 1ds do 1.ks v řadě. 

R2: 1řo, (1ks+pikotka+1ks) do 1. řm, *5řo, (1ks+pikotka+1ks) do násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme takto: 2řo a 1ds do 1.ks v řadě

R3: 1řo, 1ks, *5řo, 1ks do mezery násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, poslední oblouček háčkujeme takto: 2řo a 1ds do 1.ks v řadě.

Opakuj řady R2 a R3 až do doby, kdy jste spokojené s délkou rukávu.
Končíme řadou s pikotkami.

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec

img_7276.jpeg

Stejným způsobem uháčkujeme rukáv na opačné straně. A nyní již jen zbývá zašít všechny volné konce na rubovou stranu a otočíme svetřík na správnou lícovou stranu a srovnáme.

BÁJEČNÝ LETNÍ VESELÝ BAREVNÝ SVETŘÍK je hotový a můžete si být jisté, že v něm vám v něm bude v létě krásně pohodově a oslníte barvami. 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Přemýšlíte nad šatami na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

 

Také rády háčkujete tuniky? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥