Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný mesh svetr Aura s kruhovým sedlem

25. 8. 2024

Krásný den všem!

Kdo z vás rád háčkuje jednoduché vzdušné svetříky? Jak mě znáte, tak já tento typ svetříků háčkuji ráda. Proto i pro tento svetřík jsem zvolila síťovaný mesh vzor. Svetřík se dá nosit na tílko nebo tričko a klidně celoročně. 

Tentokrát jsem se pustila do svetříku od shora dolů, od kruhového sedla v raglan stylu. Vzor je snadný, můj oblíbený véčkovým mesh vzor, který není nijak těžké si zapamatovat.

img_7411.jpeg

Tento svetřík se vzdušným vzorečkem se dá perfektně přizpůsobit na jakoukoliv velikost a styl.

Svetřík je spíše oversized. Svetřík je snadné zvětšit nebo zmenšit, takže budete moci lehce uháčkovat svetřík pro každého, kdo bude takový prima kousek do šatníku potřebovat.

Tento háčkovaný svetřík je uháčkovaný z příjemné příze Aura, směsi bavlny a lnu. Vybrala jemnou pudrově růžovou barvu, kterou jsem si zamilovala hned od prvního pohledu.

img_0200.jpeg

Doufám, že se vám bude háčkování a nošení tohoto lněného svetříku líbit tak jako mě. 

Svetřík navržen a konstruován jako jednoduchý raglan háčkovaný od shora od kruhového sedla. Rukávy jsou přiháčkované rovnou ke svetříku.

p1011761.jpeg

V návodu níže uvádím S/M velikost, ale tu si snadno změníte a upravíte - prodloužíte, rozšíříte nebo zkrátíte či zúžíte. V návodu není žádné speciální tvarování, tak je vhodný i pro začátečníky.


HÁČKOVANÝ MESH SVETŘÍK AURA S KRUHOVÝM SEDLEM  
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

aura-mesh-sweater_pin-cz.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

HÁČKOVANÝ MESH SVETŘÍK AURA S KRUHOVÝM SEDLEM - INSTRUKCE K NÁVODU

Tento svetřík si zvládnou uháčkovat i začátečníci, háčkujeme jednoduchý véčkový vzor z polodlouhých sloupků a řetízkových ok, který se opakuje v každé řadě. Snadno se naučíte, jak vzor rozšířit nebo naopak zúžit a upravíte si tak styl svetříku, aby dobře seděl na vaši velikost.

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

p1011818.jpeg

 

HÁČKOVANÝ MESH SVETŘÍK AURA S KRUHOVÝM SEDLEM - INSTRUKCE K NÁVODU
INSTRUKCE A DOPORUČENÍ 

Návod je na velikost dámskou velikost, je ze 3 klubíček. Není problém si upravit na vlastní velikost, přidáním řad. 

Uháčkovat tento svetřík je velice snadné a budete příjemně překvapené, že i velice rychlé - háčkování vzorečku z řetízkových ok pěkně přibývá a práce jde dobře od ruky. Můžete si pohrát s různými styly, střihy, velikostí, délkou i šířkou a věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě!


HÁČKOVANÝ MESH SVETŘÍK AURA S KRUHOVÝM SEDLEM  
MATERIÁL

Výběr příze byl snadný - měla jsem připravenou krásnou jemnou letní přízi Aura - směs bavlnu a lnu. 

AURA:

https://www.vlnika.cz/z25399-prize-aura

1 klubíčko: 100 g / 170 m / 51 % bavlna + 49 % len 

img_9301.jpeg

Doporučený háček: 4.50 mm

Na dámskou velikost S/M ve stylu spíše na tělo s 3/4 rukávy budete potřebovat 3 klubíčka této báječné jemné příze.

Příze je velmi příjemná na dotek. Příze je k dispozici v různých jemných a decentních barvách v několika verzích.

Velikost: dámská, S/M - snadno si ji upravíte na větší či menší velikost

Spotřeba: 3 klubíčka
Nůžky
Označovače
Jehlu 


Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
PDS = polodlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_9324.jpeg

 

HÁČKOVANÝ BAREVNÝ SVETŘÍK ORION S PIKOTKAMI
POZNÁMKY K NÁVODU 

1) Než se pustíte do háčkování, doporučuji si určit šířku a délku, tento svetřík je háčkovaný na dámskou S/M velikost ve stylu na tělo. Pokud chcete mít svetřík kratší nebo delší, nastavíte si takto délku předního a zadního dílu.

2) Velikost – dámská S/M. Tuto velikost si upravíte snadno na větší či menší velikost počtem sloupků v řadě a také počtem řad. Nezapomeňte, že pro větší velikost, budete potřebovat více příze.

3) 2řo na začátku řady slouží jako náhrada za podlouhý sloupek, 1řo NEslouží jako náhrada za krátký sloupek.

4) Svetřík má tyto části:

A) raglan - kruhové sedlo 

B) tělo svetru 

C) rukávy

D) lemy 

sni--mek-obrazovky-2024-08-08-v--21.40.19.jpeg

 

5) Velikost a rozměry:

Obvod výstřihu: 80 cm

Délka svetru: 53 cm

Délka těla svetru: 33 cm

Šířka svetru: 41 cm

Výška sedla: 20 cm

Šířka rukávu / průramek: 17 cm

Délka rukávu od shora: 53 cm

Délka rukávy od průramku: 33 cm

Šířka rukávu - lem: 13 cm

Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.

Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

6) Svetr je háčkovaný ve stylu raglan od shora dolů a můžete v průběhu háčkování zkoušet, jak vám padne a podle toho upravovat velikost.

7) V návodu jsou použity polodlouhé sloupky a řetízková oka. Pokud se pouštíte do svého prvního raglan svetru, tak tento vzorem vám bude určitě vyhovovat.

8) V návodu níže jsem zvolila oversized střih, ale pokud byste chtěli klasický styl, můžete jednoduše uháčkovat menší velikost! A délku svetru si můžete snadno upravit tím, že budete  háčkovat více řad v „těle“ svetru.

9) Svetr je háčkovaný v uzavřených řadách, přičemž plynule rozšiřujeme v každé čtvrté řadě. Rukávy jsou háčkovány také v uzavřených řadách, tj. řada je spojena po doháčkování řady pevným okem do 2. řo na začátku řady.

10) Počet uvedený v závorce v návodu je počet sloupků v řadě [ ] po uháčkování celé řady. Pokud není počet uveden, je stejný jako v předchozí řadě.

 

p1011823.jpeg

Jak uháčkovat tento raglánový SVETR 

Tento SVETR je háčkován shora dolů v raglánovém stylu s kruhovým sedlem.

Mám moc ráda tento styl a konstrukci, velikost je potom super snadno upravitelná!

Jedna z mých oblíbených věcí na háčkovaných svetrech shora dolů je, že si je můžete vyzkoušet a upravit velikost při háčkování podle svého stylu.

Pokud například zjistíte, že oblast podpaží je po dokončení sedla trochu těsná, můžete před rozdělením na rukávy a tělo svetru jednoduše přidat ještě několik uzavřených řad sedla bez přidávání.

A pokud byste chtěli délku svetru zkrátit/prodloužit, můžete jednoduše ubrat/přidat řady, dokud nebudete s délkou spokojeni! To samé platí i o rukávech.

Tento typ raglánové konstrukce je velmi vhodný i pro začátečníky, kteří si zkouší jen jednoduché sloupky a vzory. 

HÁČKOVANÝ MESH SVETŘÍK AURA S KRUHOVÝM SEDLEM - KONSTRUKCE

Svetr má tyto části:

SEDLO – začněte se zakládacím řetízkem tak abyste měli příjemný výstřih kolem krku, poté háčkujeme v uzavřených řadách a postupně rozšiřujeme výstřih rovnoměrně kolem dokola. Sedlo se uháčkování 3 řad bez přidávání. Po každém přidávání se sedlo rozšíří o jednu čtvrtinu počtu sloupků. 

TĚLO SVETRU – rozdělíme sedlo, abychom vytvořili průramky a potom už budeme jednoduše háčkovat po řadách směrem dolů bez rozšiřování. Stejný vzor, jaký jsme použili pro sedlo.

RUKÁVY – navážeme přízi v podpaží na každé straně těla svetru a rukávy opět háčkujeme stejným vzorem v kruhových řadách, háčkujeme bez nebo s ujímáním až k zápěstí.

Pro úpravu délky těla svetru nebo rukávů jednoduše opakujte řady, dokud nebudete s délkou spokojeni.

p1011877.jpeg

 

HÁČKOVANÝ MESH SVETŘÍK AURA S KRUHOVÝM SEDLEM  

PSANÝ NÁVOD / DÁMSKÁ VELIKOST S/M

Háčkujeme v uzavřených řadách.

Stejný háček, stejná příze na celý svetřík.

2řo na začátku řady slouží jako náhrada za pds.

Vezmeme háček 4.5 mm a uháčkujeme uzel.

Háčkujeme základní řetízek. Délka řetízku je obvod výstřihu. 

Řetízek má počet řo dělitelný 3. 

Na velikost M jsem háčkovala 111 řo. Po uháčkování řetízku, spojíme pevným okem. 

LEM: 1řo, 1ks do každého řo až do konce řady, doporučuji háčkovat za třetí nit řetízku. Otoč. (111 ks)

Véčkový vzor Véčko = pds + 3řo + pds

R1: 2řo (pds)+3řo+pds do 1.sl, *přes 2sl, véčko do násl sl*opakuj od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (37 véček). 

R2: 1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, *véčko do násl řm* opakuj od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (37 véček) 

R3 = R2

R4 = rozšíření do každého 4. véčka, celkem 9x kolem dokola
rozšíření = (pds+3řo+pds+3řo+pds) do véčka z předchozí řady
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, *(pds+3řo+pds+3řo+pds) do násl řm, véčko do násl 3 řm* opakuj od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (46 véček) 

R5 - R7 = véčko do véčka bez rozšíření

R8 = rozšíření do každého 4. véčka, celkem 12x kolem dokola
rozšíření = (pds+3řo+pds+3řo+pds) do véčka z předchozí řady
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, véčko do véčka, *(pds+3řo+pds+3řo+pds) do násl řm, véčko do násl 3 řm* opakuj od * do *, jakmile máte 3 véčka do konce řady, háčkujeme véčko do násl 2 véček a do posledního rozšíření (pds+3řo+pds+3řo+pds), řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (58 véček) 

R9 - R10 - R11 = véčko do véčka bez rozšíření

R12 = rozšíření do každého 4. véčka, celkem 14x kolem dokola
rozšíření = (pds+3řo+pds+3řo+pds) do véčka z předchozí řady
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, *(pds+3řo+pds+3řo+pds) do násl řm, véčko do násl 3 řm* opakuj od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (72 véček) 

R13 - R14 - R15= véčko do véčka bez rozšíření

Opakuj řadu R13 podle potřeby až do doby, kdy jste spokojené s délkou a šířkou sedla.

sni--mek-obrazovky-2024-08-08-v--21.39.32.jpeg

Pokud vám sedlo dobře sedí, můžeme se pustit do rozdělení na přední a zadní díl a na rukávy.

Rozdělila jsem sedlo na čtvrtiny: 18 véček na každou část.

TĚLO SVETRU

R1: háčkujeme véčko do prvních 18 véček (zadní díl), uháčkujeme 3řo (rozšíření v podpaží), přeskočíme 18 véček, háčkujeme véčko do následujících 18 véček, 3řo, přeskočíme 18 véček a řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (36 véček). 

R2: háčkujeme véčko do véčka až k řetízkové mezeře, zde háčkujeme (pds+3řo+pds) do 2.řo, pokračujeme v háčkování véčko do véčka opět až k řetízkové mezeře, zde háčkujeme (pds+3řo+pds) do 2.řo, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (38 véček)

R3 a další řady háčkujeme véčko do véčka až budete spokojené s délkou svetru.

Pokud chcete svetr rozšířit použijte vzor pro rozšíření = (pds+3řo+pds+3řo+pds) do véčka z předchozí řady

Pokud chcete svetr zúžit použijte vzor pro zúžení = véčko do véčka, pds do véčka, véčko do véčka a v další řadě háčkujeme jen véčko do véčka a pds přeskočíme.

Háčkovala jsem celkem 23 řad.

p1011871.jpeg

SPODNÍ LEM

1po do násl sl, 1řo, 1ks do prvního véčka, 2řo, *1ks do násl véčka, 2řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 1. ks na začátku řady (38 ks a řm)

1řo, 1ks do 1.ks, 1ks do násl 2 řo, *1ks do ks, 1ks do násl 2řo* opakujeme od * do až do konce řady, řadu uzavřeme neviditelným spojem nebo po do 1. ks na začátku řady (114 ks

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

 

p1011773.jpeg

RUKÁVY

Háčkujeme v uzavřených řadách. Háčkujeme na lícové straně.

R1: Navážeme přízi v podpaží. Doporučuji začít háčkovat do 2.řo řm na opačnou stranu řetízku (do místa, kde je již uháčkované véčko z těla svetru). Uháčkujeme véčko do 2.řo, potom véčko do koncového sloupku mezi sedlem a spojem (případně můžete toho véčko vynechat a mezeru zašít). Dále véčko do véčka kolem dokola (18 véček) až k začátku řady, zde opět doporučuji háčkovat véčko do koncového sloupku mezi sedlem a spojem. 

Řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (21 véček).

img_9322.jpeg

R2: vzor pro zúžení/ujímání = véčko do véčka, pds do véčka, véčko do véčka a v další řadě háčkujeme jen véčko do véčka a pds přeskočíme.
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, 1pds do násl řm, dále háčkujeme véčko do véčka až do konce řady, do posledního véčka háčkujeme 1pds, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (19 véček) 

R3: háčkujeme véčko do véčka

R4: vzor pro zúžení/ujímání
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, 1pds do násl řm, dále háčkujeme véčko do véčka až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (18 véček) 

R5: háčkujeme véčko do véčka

R6: vzor pro zúžení/ujímání
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, 1pds do násl řm, dále háčkujeme véčko do véčka až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (17 véček) 

R7: háčkujeme véčko do véčka

R8: vzor pro zúžení/ujímání
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, 1pds do násl řm, dále háčkujeme véčko do véčka až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (16 véček) 

R9: háčkujeme véčko do véčka

R10: vzor pro zúžení/ujímání
1po do násl sl, 2řo (pds)+3řo+pds do řm, 1pds do násl řm, dále háčkujeme véčko do véčka až do konce řady, řadu uzavřeme po do 2.řo na začátku řady (15 véček) 

R9 - R23: háčkujeme véčko do véčka (15 véček)

Rukáv jsem mírně zužovala v oblasti podpaží v každé 2. řadě vždy o jedno véčko.
Použijte vzor pro zúžení.

Opakuj řady až do doby, kdy jste spokojené s délkou rukávu. Háčkovala jsem 23 řad.

img_0198.jpeg

SPODNÍ LEM

1po do násl sl, 1řo, 1ks do prvního véčka, 2řo, *1ks do násl véčka, 2řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 1. ks na začátku řady (15 ks a řm)

1řo, 1ks do 1.ks, 1ks do násl 2 řo, *1ks do ks, 1ks do násl 2řo* opakujeme od * do až do konce řady, řadu uzavřeme neviditelným spojem nebo po do 1. ks na začátku řady (45 ks

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

Stejným způsobem uháčkujeme rukáv na opačné straně. A nyní již jen zbývá zašít všechny volné konce na rubovou stranu a otočíme svetřík na správnou lícovou stranu a srovnáme.

img_7425.jpeg

 

BÁJEČNÝ LETNÍ PŘÍJEMNÝ LNĚNÝ SVETŘÍK je hotový a můžete si být jisté, že v něm vám v něm bude v létě krásně pohodově a oslníte barvami. 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Přemýšlíte nad šatami na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

 

Také rády háčkujete tuniky? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥