Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný Granny šáteček na hlavu pro začátečníky

8. 8. 2024

Krásný den všem!

Mám moc ráda háčkování šátků. Tento šátek je háčkovaný jako ozdoba na hlavu nebo může krásně sloužit jako čelenka do vlasů, dobře poslouží i v chladnějších dnech. Tyto šátky jsou opět trendy a nosí je holčičky, slečny a ženy všech věkových skupin podle nálady nejen v létě.

img_9403.jpeg

Tento šátek jsem naučila háčkovat i moji 11letou kamarádku Aninku, která má ráda háčkování. Šáteček se jí zalíbil, tak jako mě a věřím, že to nebude její poslední šátek, který uháčkovala. 
Zvolila jsem jednoduchý granny vzor, který zvládnou právě i začátečníci a mohou si z tohoto vzoru uháčkovat nejen šátek na hlavu, ale i velký šátek na krk.

Na šátek jsem vybrala přízi Amigurumi Degrade, krásnou barevnou bavlněnou přízi, která je velice příjemná a dá se vybírat z mnoha různých barev, působí vesele a zajímavě. 

img_9485.jpeg

Je to typ šátku, který se dá nosit kdykoliv, jako doplněk jako ozdoba nebo čelenka. Granny vzor šátku je vhodný pro začátečníky. Pojďme se do háčkování společně pustit.

 

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK GRANNY PRO ZAČÁTEČNÍKY Z PŘÍZE AMIGURUMI DEGRADE
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

 

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

amigurumi-degrade-bandana-scarf-pin-cz.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK GRANNY PRO ZAČÁTEČNÍKY Z PŘÍZE AMIGURUMI DEGRADE

Tento šátek si zvládnou uháčkovat i začátečníci, háčkujeme jednoduchý vzor z dlouhých a krátkých sloupků a řetízkových ok, který se střídá po 2 řadách a vytváří krásný vzdušný vějířkový vzor. 

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

 

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK GRANNY PRO ZAČÁTEČNÍKY Z PŘÍZE AMIGURUMI DEGRADE
INSTRUKCE A DOPORUČENÍ 

Návod je na dívčí velikost středního šátku na hlavu, je z jednoho klubíčka. Není problém si upravit na vlastní velikost, přidáním řad. 

Uháčkovat tento šátek je zábavné a háčkování jde rychle od ruky, vzor se opakuje. 

img_9477.jpeg

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK GRANNY PRO ZAČÁTEČNÍKY Z PŘÍZE AMIGURUMI DEGRADE
MATERIÁL

Co budeme k uháčkování tohoto šátku potřebovat?

ŠÁTEK je háčkovaný z příze: Amigurumi Degrade

Úžasně vybarvená směsová příze bavlny a polyesteru. Perfektní k pletení i háčkování lehčích modelů i různých doplňků, postaviček atd.

 

1 klubíčko: 100g / 180 m / 80% bavlna + 20% polyester

https://www.vlnika.cz/z25337-prize-amigurumi-degrade 

 

Modrý šáteček jsem háčkovala ze zbytku příze Breeze a lem z příze Terezka

https://www.vlnika.cz/z25145-prize-breeze-color

https://www.vlnika.cz/z8544-prize-terezka 

 

 

img_9829.jpeg

 

Spotřeba: 0,5 klubíčka
Háček: 3,5 mm
Nůžky
Označovače
Jehlu 


Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_9457.jpeg

 

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK GRANNY PRO ZAČÁTEČNÍKY Z PŘÍZE AMIGURUMI DEGRADE

POZNÁMKY K NÁVODU 

1) Návod níže je na dívčí velikost středně velkého šátku na hlavu, snadno je přizpůsobíte vaší požadované velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

2) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek

3) Šátek je háčkovaný po řadách tam a zpět, po uháčkování řady práci otočíme.

4) Instrukce mezi dvěmi hvězdičkami znamenají, že se vzor opakuje
 
5) Velikost: 
delší strana: 54 cm
kratší strana: 39 cm
tkanička na zavazování: 27 cm
 
Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
img_9580.jpeg
 
HÁČKOVANÝ ŠÁTEK GRANNY PRO ZAČÁTEČNÍKY Z PŘÍZE AMIGURUMI DEGRADE

PSANÝ NÁVOD

Háček 3.50 mm

Háčkujeme po řadách tam a zpět. 
Po uháčkování řady práci otáčíme, háčkujeme 3řo na začátku řady jako náhradu za dlouhý sloupek.

Nejprve si připravíme magický kroužek a háčkujeme do magického kroužku:

R1: 3řo (ds), 2ds, 3řo, 3d do mk
Otoč.  

R2: 3řo (ds), 2ds do 1.sl v řadě, 1řo, (3ds, 3řo, 3ds) do středové řm, 1řo, 3ds do 3. řo na začátku předchozí řady. Otoč.  

R3: 3řo (ds), 2ds do 1.sl v řadě, 1řo, 3ds do 1řo řm, 1řo, (3ds, 3řo, 3ds) do středové řm, 1řo, 3ds do 1řo řm, 1řo, 3ds do 3. řo na začátku předchozí řady. Otoč.  

R4: 3řo (ds), 2ds do 1.sl v řadě, 1řo, *3ds do násl 1řo řm, 1řo* opakujeme od * do až ke středové řm, (3ds, 3řo, 3ds) do středové řm, 1řo, *3ds do násl 1řo řm, 1řo* opakujeme od * do * až k poslednímu sloupku, 3ds do 3. řo na začátku předchozí řady. Otoč.

Opakuj řadu R4 až do doby kdy bude spokojené s délkou šátku. 

img_9585.jpeg

 

OBHÁČKOVÁNÍ KOLEM ŠÁTKU A ŠŇŮRKA NA ZAVAZOVÁNÍ

Pokračujeme v háčkování. Háčkujeme na lícové straně.
Končíme poslední řadu opakováním řady R4.

R1: 1po do násl sl, *(5ds do násl 1řo řm, přes 1sl, 1po do násl sl)* opakujeme od * do až ke středové řm, 7ds do středové řm, přes 1sl, 1po do násl sl 1řo, *5ds do násl 1řo řm, přes 1sl, 1po do násl sl* opakujeme od * do * až k poslednímu sloupku, 1po do násl sloupku do 3. řo na začátku předchozí řady. Práci neotáčime.

img_9814.jpeg

ŠŇŮRKA NA ZAVAZOVÁNÍ

Pokračujeme v háčkování na lícové straně: uháčkujeme řetízek 51 řo, do 2.řo od háčku uháčkujeme po a dále 1po do každého řo až do konce řetízku, spojíme po se šátkem a obháčkujeme spodní stranu šátku krátkými sloupky:

1řo, 2-3 ks do každého koncového ds až do konce řady. Případně můžeme ds obháčkovat.

Pokračujeme v háčkování: uháčkujeme řetízek na opačné straně 51 řo, do 2.řo od háčku uháčkujeme po a dále 1po do každého řo až do konce řetízku, spojíme po se šátkem.

img_9822.jpeg

Šňůrky můžete uháčkovat delší nebo kratší, jak vám bude vyhovovat.
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_9807.jpeg

 

HURÁ! NÁDHERNÝ BAREVNÝ GRANNY ŠÁTEK JE HOTOVÝ A MŮŽE VÁM DĚLAT PARÁDU KDYKOLIV BUDETE POTŘEBOVAT ZAJÍMAVÝ DOPLNĚK K VAŠEMU OUTFITU.
UŽIJTE SI ŠÁTEK NEJEN V TĚCHTO LETNÍCH DNECH, ALE PO CELÝ ROK!

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Bavil vás tento šátek? Vyzkoušejte i tento šátek Christie s jednoduchým vzorem:

Háčkujete šaty na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

 

Také rády háčkujete tuniky? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥