Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný celoroční šátek Christie s vějířkovým vzorem pro začátečníky

26. 7. 2024

Krásný den všem!

Mám moc ráda háčkování šátků z jednoho klubíčka, nejlépe s jednoduchým opakujícím se vzorem, nic složitého, abych si mohla vložit klubíčko do projektové taštičky a vzít si ho do kabelky a háčkovat zrovna když mám chvilku. 

img_7239.jpeg

Tento šátek jsem háčkovala hlavně na cestách, abych si ukrátila cestu v autobuse, v metru, v letadle, v čekárnách. Je to takové klubíčko - parťák na cesty.

Háčkovala jsem jednoduchým, vzdušným vějířkovým vzorem. Na šátku se opakují jen 2 řady a používám jen základní sloupky - řetízková oka, krátký a dlouhý sloupek. 

Na šátek jsem vybrala přízi Christie, krásnou melírovanou přízi, kde se plynule mění barvy 4 nitek. Barvu jsem zvolila černo, šedivo, růžovo bílou a moc mě baví, jak se na šátku mění tóny barev.

img_9014.jpeg

Je to typ celoročního šátku, který se dá nosit kdykoliv, jako doplněk nebo pro zahřátí. Vzor šátku je vhodný pro začátečníky. Pojďme se do háčkování společně pustit.


HÁČKOVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKOVÝM VZOREM 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

christie-scarf-pin-cz.jpg

 

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKOVÝM VZOREM 

Tento šátek si zvládnou uháčkovat i začátečníci, háčkujeme jednoduchý vzor z dlouhých a krátkých sloupků a řetízkových ok, který se střídá po 2 řadách a vytváří krásný vzdušný vějířkový vzor. 

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_7227.jpeg

 

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKOVÝM VZOREM
INSTRUKCE A DOPORUČENÍ 

Návod je na velikost dámskou velikost středního šátku, je z jednoho klubíčka. Není problém si upravit na vlastní velikost, přidáním řad. 

Uháčkovat tento šátek je zábavné a háčkování jde rychle od ruky, vzor se opakuje. 
 
img_9011.jpeg

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKOVÝM VZOREM
MATERIÁL

Co budeme k uháčkování tohoto šátku potřebovat?

ŠÁTEK je háčkované přízí: CHRISTIE

1 klubíčko: 150g / 630 m / 95% bavlna + 5% polyester


Pestrá paleta barev, jemně sladěných v postupném tónovaní, to je příze Christie. Vlákno je složeno ze 4 nitek v příjemném složení bavlny a polyesteru. Uháčkujete z ní velmi originální modely, ať už módní šátky, šály, čepice nebo svetříky. Z 1 klubka zhotovíte veliký šátek, ze 4 klubek svetřík. Je vhodná zejména pro háčkování.

 

https://www.vlnika.cz/z15037-prize-christie

 

img_9021.jpeg

 

 

 

Spotřeba: 1 klubíčko
Háček 2.00 - 2.50 mm
Nůžky
Označovače
Jehlu 


Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_7237.jpeg

HÁČKOVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKOVÝM VZOREM

POZNÁMKY K NÁVODU 

1) Návod níže je na dámskou velikost středně velkého šátku, snadno je přizpůsobíte vaší požadované velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

2) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek

3) Šátek je háčkovaný po řadách tam a zpět, po uháčkování řady práci otočíme.

4) Instrukce mezi dvěmi hvězdičkami znamenají, že se vzor opakuje
 
5) Velikost: 
horní šířka: 181 cm
spodní šířka: 20 cm
strana: 90 cm
 
Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
img_9009.jpeg
 
 
HÁČKOVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKOVÝM VZOREM

PSANÝ NÁVOD

Háček 2.00 mm

Základní řetízek: 61 řo
Háčkujeme po řadách tam a zpět. 
Po uháčkování řady práci otáčíme, háčkujeme 3řo na začátku řady jako náhradu za dlouhý sloupek.


R1: 3řo (ds) do 4řo od háčku, 2ds do stejného sl. Přes 2řo, 1ks do násl sl, přes 5řo, 1ks do násl,
*přes 2sl, 5ds do násl, přes 2sl, 1ks do násl sl, přes 5řo, 1ks do násl* opakuj od do * do konce řady, na konci řady přes 2řo, do posledního řo uháčkuj 3ds. Otoč.  

R2: 5řo, 1ks do 1. sl, 5řo, 1ks do 5řořm, 5řo, *1ks do 3.ds vějířku, 5řo, 1ks do 5řořm, 5řo* opakuj od do * do konce řady, na konci řady 1ks do 3.řo z předchozí řady, 2řo, 1ds do stejného 3.řo. Otoč.  

R3: 3řo (ds), 2ds do 1. sl, 1ks do stejného sl, 5řo, 1ks do 5řořm, *5ds do násl ks, 1ks do násl 5řořm, 5řo, 1ks do násl 5řořm* opakuj od do * do konce řady, na konci řady 3ds do 3.řo. Otoč.

R4 - opakuj řadu R2

R5 - opakuj řadu R3

Opakuj řady R2 a R3, až do doby kdy bude spokojené s délkou šátku nebo až skoro do konce klubíčka  

img_7228.jpeg

OBHÁČKOVÁNÍ KOLEM ŠÁTKU

Pokračujeme v háčkování. Háčkujeme na lícové straně.
Končíme poslední řadu opakováním řady R3 - řady dlouhých sloupků.
Háčkujeme stejný vzor - řetízkové obloučky a vějířky - směrem dolů podél strany: končíme řadu 5ds do 3.řo (místo 3ds jako dříve), 1ks do 3řo řetízkové mezery, 5řo, přeskočíme řadu (3ds na začátku řady), 1ks do následující 3řo řetízkové mezery, 5ds do násl řady (do řady s 3ds na začátku řady), opakujeme až do konce strany šátku.

V rohu háčkujeme krátký sloupek do 1.řo základního řetízku, pootočíme práce a nyní háčkujeme podél základního řetízku z opačné straně: 5ds do středu řetízkové mezery tj, do 4.řo, přes 2řo, 1ks do násl sl, 5řo, přes 5ks, 1ks do násl sl, přes 2řo, 5ds do násl řo, přes 2řo, 1ks do násl sl až do konce řady. 

Práci pootočíme, háčkujeme podél strany směrem nahoru: 5řo, 1ks do řetízkové mezery, 5ds do násl řady (do řady s 3ds na začátku řady), 1ks do řetízkové mezery, 5řo, 1ks do řetízkové mezery, opakujeme až do konce řady.
Řadu zakončíme 2ds do ds, kde již máme uháčkované 3ds. Celkem máte tedy skupinku 5ds a řadu zakončíme 1po do 3.řo.  

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_9014.jpeg

HURÁ! NÁDHERNÝ MELÍROVANÝ ŠÁTEK CHRISTIE S VĚJÍŘKY JE HOTOVÝ A MŮŽE VÁM DĚLAT PARÁDU KDYKOLIV BUDETE POTŘEBOVAT ZAJÍMAVÝ DOPLNĚK K VAŠEMU OUTFITU.
UŽIJTE SI ŠÁTEK NEJEN V TĚCHTO LETNÍCH DNECH, ALE PO CELÝ ROK!

img_7236.jpeg

 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

Přemýšlíte už jaké šaty na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

 

Také rády háčkujete tuniky? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥