Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaná elegantní třpytivá šála Simli s vlnovkovým vzorem

19. 10. 2024

Krásný den všem! V dnešním návodu mám pro vás připravený návod na krásnou a elegantní šálu se vzdušným vlnkovým vzorem. Líbí se mi moc vzor, který je jednoduchý a přitom upoutá pozornost a současně neruší vzor na vašem oblečení.  

img_8398.jpeg

Zvolila jsem vzdušný vzor, šálka je tedy pěkně nadýchaná a lehoučká. Háčkování vzoru si snadno zapamatujete, vzor se opakuje po řadě, sloupky se střídají s řetízkovými oky a tvarují se pěkně vlnky na vzoru. Vzoru se opakuje po 16 sloupkách v řadě a opakují se 4 řady tam a zpět. Źádné složité počítání a přemýšlení, jde to samo a rychle a budete se těšit, že šála se nádherně tvaruje a vzoruje.  

img_1359.jpeg

Šála je háčkovaná z příze Angora Gold Simli, tedy příze s lurexovou nitkou, díky které je šále velice elegantní a mírně třpitivá. Zvolila jsem příjemnou lehce starorůžovou barvu, která se dá kombinovat k šatům, saku, šatovce, kabátu i bundě. 

Budu se těšit, že mi dáte vědět, jakou barvu jste zvolili a k jakému oblečení šálu nosíte. 

Háčkování je snadné - háčkujeme velmi velmi dlouhý obdélník a když jste spokojené s délkou, háčkujeme po řadách tam a zpět. Šálu můžete na závěr ozdobit třeba třásněmi nebo střapečky, jak se komu líbí

Šála je skvělá celoročně jako elegantní doplněk, také na zahřátí od podzimu do jara. A skvělé je, že si ji snadno přizpůsobíte jakékoliv velikosti, vašemu vkusu a stylu. I začátečník to může zkusit! Nezní to báječně? Pojďme se do háčkování společně pustit.

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

angora-simli-wave-scarf_pin-cz.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

HÁČKOVANÁ ELEGANTNÍ TŘPYTIVÁ ŠÁLA SIMLI S VLNKOVÝM VZOREM 

Tato šála je vhodná pro trénování všech základních sloupků a zvládnou ji uháčkovat i začátečníci. Háčkujeme jednoduchý vzor z krátkých, polodlouhých, dlouhých a dvakrát nahozených dlouhých sloupků, jejich pořadí se opakuje v řadě a celý vzor se opakuje po 4 řadách a vytváří krásný vlnkový vzor. 

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_1351.jpeg

HÁČKOVANÁ ELEGANTNÍ TŘPYTIVÁ ŠÁLA SIMLI S VLNKOVÝM VZOREM 
INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU 

Uháčkovat totu šálu je zábavné a háčkování jde dobře od ruky, vzor se příjemně opakuje. 

Zapamatujete si pouze 4 řady, které opakujeme a je to! Šála je háčkovaná po řadách, tam a zpět, vždy jedna řada krátkých sloupků a následující řada se všemi základními sloupky.

Šála má tvar velmi dlouhého obdélníku, který můžeme na koncích ozdobit střapečky nebo třásněmi.

Pokud chcete upravit velikost, je to velice snadné, jen změníte délku základního řetízku nebo počet řad.

img_8385.jpeg

HÁČKOVANÁ ŠÁLA SIMLI S VLNKOVÝM VZOREM   - MATERIÁL

Co budeme k uháčkování této šály potřebovat?

Šála je háčkovaná přízí: Alize Angora Simli 

https://www.vlnika.cz/z15906-prize-angora-gold-simli

Třpytivá jednobarevná příze s podílem vlny s delším vlasem pro vzdušné a efektní svetříky.
Příze je vhodná pro pletení i háčkování a doporučujeme použití větších velikostí jehlic, či háčku.

1 klubíčko: 100 g / 500 m / 75% akryl + 20% vlna + 5 % lurexové vlákno 

 

Spotřeba: 1 klubíčko

 

Velikost: dámská, M

Háček: 3.5 mm  
Jehlu na sešívání 
Označovače na označení počtu sloupků 
Nůžky

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
2xDS = 2x nahozený Dlouhý sloupek
DS = Dlouhý sloupek

PDS = Polodlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

ZN = zadní nit

img_8392.jpeg

 

HÁČKOVANÁ ELEGANTNÍ TŘPYTIVÁ ŠÁLA SIMLI S VLNKOVÝM VZOREM 
POZNÁMKY K NÁVODU
1) Háčkovaná šála je na dámskou velikost M.

2) Šála začíná dlouhým základním řetízkem. Vzor opakování je 16 sloupků. Doporučuji si na základním řetízek umístit označovače, aby se vám dobře počítal celkový počet řetízkových ok.

3) Šála je háčkovaná jako jednoduchý velmi dlouhý obdélník, po řadách tam a zpět. V průběhu háčkování můžete zkoušet, jak vám padne šířka a podle toho háčkovat potřebný počet řad. 

4) V návodu jsou použity základní sloupky - dvakrát nahozené dlouhé sloupky, dlouhé a polodlouhé sloupky, krátké sloupky, přetízková oka. Vzor opakování v řadě je 16 sloupků. Vzor se opakuje po 4 řadách. 

5) V návodu níže jsem zvolila délku šály pod pas, ale můžete si šálu uháčkovat i delší nebo kratší. Délku si snadno nastavíte tím, že na začátku uháčkujete delší nebo kratší řetízek, šířku upravíte tím, že budete háčkovat více méně řad.

6) 4řo na začátku řady slouží jako náhrada za sloupek.
1řo na začátku řady NEslouží jako náhrada za sloupek. 

7) Rozměry: 
délka: 205 cm
šířka: 20 cm

Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.

Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.
 
img_8359.jpeg
 

HÁČKOVANÁ ŠÁLA SIMLI S VLNKOVÝM VZOREM 
PSANÝ NÁVOD
Háček 3.5 mm 
Háčkujeme po řadách. Práci otáčíme po dokončení řady. 

Začínáme základním řetízkem. 
Háčkujte řetízek tak dlouhý, abyste jej pohodlně obtočily 2x kolem krku a zůstaly vám delší konce do pasu. 
Háčkovala jsem řetízek o délce 220 cm, počítejte s tím, že se délka trochu zkrátí. 

img_1362.jpeg

16 sloupků na vzor, 18x opakování v řadě + 1 řo = 289

Po uháčkování 205 cm na délku, 17 – 20 cm na šířku

R1: 1řo, 1ks do 2. řo od háčku, 1ks do každého řo, otoč (289 ks)

R2: 1řo, 1ks do 1. sl, * 1ks do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1pds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1 2xds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1 2xds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1pds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ks do násl sl, 1řo, přes 1ks* opakuj od * do * až do konce řady. Pouze na konci řady je výjimka, neháčkujeme 1řo za 1ks, ale rovnou 1ks. Na konci a na začátku máme vedle sebe 2ks bez mezery. Otoč.

R3: 1řo, 1ks do každého sl a do každého řo až do konce řady, otoč (289 ks)

R4: 4řo *1 2xds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1pds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ks do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ks do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1pds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1ds do násl sl, 1řo, přes 1sl, 1 2xds do násl sl, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady.

Pouze na konci řady je výjimka, neháčkujeme 1řo za 2xds, ale rovnou další 2xds. Na konci a na začátku máme vedle sebe 2 2xds bez mezery. Otoč.

R5: 1řo, 1ks do každého sl a do každého řo až do konce řady, otoč (289 ks)

img_8403.jpeg

Opakuj řady R2 – R5 až do doby, kdy budete spokojené se šířkou šály.

Celkem jsem háčkovala 27 řad, tj. 6x4 opakování vzoru a k tomu 2 řady navíc.

Doporučuji končit řadami R2 a R3, aby byla šála pěkně zarovnaná.

HÁČKOVANÁ ELEGANTNÍ TŘPYTIVÁ ŠÁLA SIMLI S VLNKOVÝM VZOREM
DOKONČENÍ

Šálu můžete ozdobit třásněmi nebo střapečky. Navázala jsem třásně cca 12 cm dlouhé, 4 přehnutá vlákna na půl na jedné třásni. Celkem 7 třásní, umístěné v místě, kde se sházejí krátké sloupky na konci řady.

HURÁ! BÁJEČNÁ ELEGANTNÍ ŠÁLA JE HOTOVÁ. PŘEJI AŤ SI JI UŽIJTE NEJEN TEĎ NA PODZIM, ALE KDYKOLIV BĚHEM ROKU. JE TO KRÁSNÝ TŘPYTIVÝ DOPLNĚK DO ŠATNÍKU. 

img_1365.jpeg

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Přemýšlíte nad dalšími šálami a šátky? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

Také rády háčkujete kardigany? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

 

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥